Stijfheid, sterkte en dynamica optimaal afgestemd!
Het verzamelwoord voor smering, wrijving en slijtage waar de tegenwoordige smeerder oftewel smeertechnici zich mee bezig houd noemen we in ons vakgebied Tribologie. Specialisten die zich continu bezig houden met tribologie door o.a. het volgen van smeertechnische trainingen. Met als doel de prestatie en betrouwbaarheid van productieprocessen innovatief te verbeteren.

Om wrijving tot een minimum te beperken is het daarom belangrijk om het juiste smeermiddel voor de juiste toepassing te gebruiken. Smeerolieanalyse is dan ook een van de activiteiten wat u veel informatie verschaft over de toestand van uw installaties en waar te verbeteren. Teveel wrijving veroorzaakt slijtage en vervolgens trillingen met alle gevolgen van dien. Uiteraard is machinesmering slechts een van de factoren waarmee een Triboloog zich bezig houd, het is een combinatie van de juiste materialen op de juiste manier in te zetten.

Smering is een onderdeel van de constructie!
Tegenwoordig is in de machinebouw hydrodynamische smering zeer gewenst omdat het de wrijving en slijtage nagenoeg voorkomt. Hierdoor komt technologie en innovatie heel dicht bij elkaar te staan. We spreken van smeertechnologie waarbij vooral schone smeermiddelen een bijdrage aan verbeteringen opleveren.

Een voorbeeld is het stappenplan:
Stap 1: filtratie van nieuwe olie
Stap 2: gebruik schone mobiele equipment waarbij bypass filtatie vaak goedkoper is dan inline filtratie
Stap 3: gebruik geheel afsluitbare schenkkannen (Oilsafe)
Stap 4: zorg voor een deugelijke beluchting (<3 micron) op reservoirs
Stap 5: identificatie van smeermiddelen op alle systemen waarin het product wordt toegepast middels o.a. kleurcodering.